Vatsalihasten erkauman ja virtsankarkailun hoito

Ajankohtaista 13.11.2019

Lantiopohjan fysioterapialla ennaltaehkäistään ja hoidetaan lantiopohjan toimintahäiriöistä aiheutuvia ongelmia, kuten virtsan tai ulosteenpidätykseen liittyviä ongelmia, yliaktiivista rakkoa, erilaisia laskeumia sekä lantion alueen kiputiloja. Selkäkivuilla ja lantiopohjan toiminnalla on yhteys, joten selkävaivoista kärsivän lantiopohjan toiminnan tutkiminen on usein aiheellista.

Synnyttäneillä naisilla vatsalihasten erkauma voi aiheuttaa lantionpohjan lihasten toiminnan häiriöitä. Lisäksi useat neurologiset sairaudet (mm. MS-tauti, parkinson, aivoinfarktit) vaikuttavat lantionpohjan toimintaan, joten tämä on tärkeää huomioida myös neurologisen kuntoutuksen saralla.

Lihasten toimintakykyä ja voimaa voidaan tutkia luotettavasti EMG-mittauksella. Mittaus tehdään emättimen tai peräaukon kautta tarkoitukseen sopivalla elektrodilla, jonka voit itse asettaa paikoilleen. Tutkimustulosten perusteella luodaan henkilökohtainen hoitosuunnitelma ja harjoitusohjelma. Harjoittelun etenemistä seurataan jatkokäynneillä.

Lantionpohjan fysioterapiaan voit tulla iästä ja sukupuolesta riippumatta myös ilman lääkärin lähetettä, mikäli esimerkiksi

  • sinulla on virtsan, ilman tai ulosteen karkailua, laskeumaa, tuntohäiriöitä tai yhdyntäkipuja
  • sinulla on jokin neurologinen sairaus tai olet kärsinyt pitkään selkäkivuista
  • olet synnyttänyt tai sinulla on vatsalihasten erkaumaa
  • haluat selvittää lantionpohjan lihastesi toimintakyvyn ja kunnon
  • haluat varmistua lantionpohjan lihaksiston harjoittelusi tehokkuudesta
  • haluat oppia käyttämään lantionpohjan lihaksiasi paremmin

Ensimmäisellä käyntikerralla asiakkaan tulee ostaa oma 27-32 euron hintainen tutkimuselektrodi, joka ei sisälly käyntihintaan. Lantionpohjan fysioterapiaan saa varata aikaa ensimmäisellä kerralla 1,5 tuntia ja jatkossa noin 1 tunti.

 

Varaa aika lantiopohjan fysioterapiaan Kempeleen tai Keskustan toimipisteellemme täältä.