Liikunta – elämäntapa, välttämättömyys vai molempia?

Blogi, Hyvinvointi, Kuntoutus, Liikunta 28.10.2016

Kolme vuotta sitten sain lääkäriltä tuomion; lonkat ovat niin huonossa kunnossa, että vaativiin kävelyretkiin ei ole enää asiaa.  Tieto oli lohduton, koko ikänsä liikkuneen ihmisen mielessä se kuulostaa katastrofilta, lopulta. Näytin kuvia Easymoven Rikulle joka hetken pohdittuaan totesi, kyllä näistä vielä kalut tehdään.  Alkoi aktiivinen kuntoutus, raajojen liikunta-alueiden laajennus ja ympärillä olevien lihasten vahvistaminen.  Pikku hiljaa harjoitus eteni, omat liikkuma-alueeni laajentuivat ja lopulta valtaosin ajasta unohdin, että minulla oli lonkkavika.

Vuosi sitten syksyllä kävelimme vaimoni kanssa reitin Hetasta Pallakselle.  Nuorelle, hyväkuntoiselle ihmiselle pieni maistiainen, mutta minulle yhden tavoitteen saavuttamisen täyttymys.  Nauttia tunturin tuulesta, kuunnella piekanan kirkunaa tunturissa, yöpyä kuuran vuoraamassa teltassa ja tuntea taas oikeasti elävänsä.  Niinä hetkinä hiljaisena miettii, että onko elämässä suurempaa onnea kuin kyky liikkua, kyky tuntea, kyky elää. 

Siksi siis liikkumaan, pitämään huolta kunnosta ja jäsenistä ja ammentamaan sisälleen kaiken sen, mikä oikeasti on arvokasta.