Firstbeat hyvinvointianalyysi käytännössä

Blogi, Hyvinvointi, Kuntoutus 5.12.2018

Tässä kirjoituksessa kerrotaan Firstbeat-mittauksen käytännön toteutuksesta. Olemme aiemmin kirjoittaneet blogiimme stressistä. Aiempi kirjoitus kertoo myös siitä, miten stressi vaikuttaa elimistöön. Firsbeat-mittaus mittaa stressin määrää ja antaa sinulle vastaukset mm. näihin kysymyksiin: Onko sinun palautumisesi riittävä? Kuinka laadukkaasti nukut? Kuinka kuormittunut olet päivän aikana?

Kuva 1. Firstbeat-mittauspaketti ja sisältö

Firstbeat-mittausta varten saat meiltä pienen laatikon, jossa on kaikki tarvittava mittauksen toteutukseen. Laatikossa (kuva 1) on itse Firstbeat Bodyguard-mittalaite (kuva2), elektrodeja sekä ohjelappunen. Lisätietoja, usein kysytyt kysymykset ja fysiologia mittauksen taustalla on kattavasti avattu Firstbeatin valmistajan sivuille. Firstbeat-mittaus aloitetaan normaalisti aamulla heräämisen jälkeen. Mittaus aloitetaan siten, että elektrodit laitetaan ihoon kiinni eletrodeissa olevan liiman avulla. Toinen elektrodeista vasemmalla puolen vartaloa kylkikaareen ja toinen elektrodeista oikealle puolen vartaloa solisluun alle. Bodyguard-mittalaite kytketään elektrodeihin kiinni ja se aloittaa mittauksen automaattisesti. Elektrodit on hyvä vaihtaa kerran vuorokaudessa ja laittaa uudet elektrodit hieman eri paikkaan aiempiin verrattuna ihoärsytyksen torjumiseksi. Itselläni oli elektrodit kiinni ihossani kuusi vuorokautta ja vaihdoin niitä 1-1.5 vuorokauden välein, eikä ihossani tuntunut mitään ihoärsytystä. Bodyguard-mittalaitteen käyttö on kielletty vedessä ja laite tulee siis irroittaa esim. suihkun, saunan ja uinnin ajaksi. Irroittaminen & laitteen kytkeminen on yhtä helppo homma kuin nepparin avaaminen/kiinni laittaminen.

Kuva 2. Mittauslaite

Normaali Firstbeat-mittauksen kestoaika on kolme vuorokautta, joista kaksi on arkipäivää ja yksi päivä on viikonlopun päivä. Itse pidin mittalaitetta kuusi vuorokautta sen vuoksi, koska teen kaksi-vuorotyötä ja viikossa minulla on tiettyinä päivinä säännöllisesti raskaampia työ- ja treenipäiviä ja halusin nähdä, miten viikottainen rasitus kumuloituu loppuviikkoa kohti ja miten palautunut olen viikon jälkeen maanantaina. Valmistaja lupaa Bodyguard-mittalaitteen akun kestoksi kuusi vuorokautta, minkä se ainakin minun tilanteessa kestikin. Viimeisenä mittausiltana/-yönä huomasin mittalaitteen alkavan vilkuttaa ensin keltaista valoa ja myöhemmin punaista valoa akun vähäisen varauksen merkiksi.
Mittauksen aikana täytetään sähköistä kuormituspäiväkirjaa, johon merkitään mahdollisimman tarkasti työajat, liikunnat, rentoutumishetket, tv:n katselu, matkustaminen, nukkuminen, lukeminen, ruokailu, alkoholin käyttö ja lääkkeiden ottaminen. Kuormituspäiväkirjan täyttäminen on tärkeää, koska sen avulla saadaan tehtyä tarkka analyysi sinun kuormittumisesta ja kuormituksesta palautumisesta.

Blogitekstin on tuottanut Fysiopalvelu Easymoven fysioterapeutti Tommi Tähtinen.