Ella-lapsen neurologinen kuntoutus päättyi onnenkyyneliin.

Asiakkaat kertovat, Blogi, Kuntoutus 18.6.2019

Ekaluokkalaisella Ellalla on huomattava kallon rakennepoikkeama. Hänellä diagnosoitiin harvinainen neurologinen sairaus, Chiari, jonka hoito on ollut haastavaa. Vuoden 2018 aikana Ella kävi läpi kaksi isoa kallon ja aivojen alueen leikkausta. Ensimmäisen leikkauksen jälkeen koko perheen jaksaminen oli äärirajoilla, koska Ella oli toistuvasti raastavan kipeä ja muutkin oireet vaikeuttivat elämää. Päätös toisesta, edellistä massiivisemmasta leikkauksesta, oli sen takia melkein helpotus.

Toisessa leikkauksessa mm. tytön takaraivolta kovakalvoa laajennettiin, luudutettiin 1-2 nikaman ruuveilla yhteen ja poistettiin pikkuaivoista 3cm osa, joka oli valunut kallon ulkopuolelle. Koska vastaavista leikkauksista Suomessa ei ole kokemuksia, pystyimme vain toivomaan parasta.

Leikkaus sujui erinomaisen hyvin. Koska taustalla oli pitkäaikainen krooninen kipu ja luudutus teki pysyviä muutoksia fysiikkaan, ei Ellan kunto ja jaksaminen ollut kuitenkaan huipussaan. Saimme lääkäriltä lähetteen fysioterapiaan, kuntoutukseen.

Oli itsestään selvää, että valitsin palvelun tuottajaksi Easymoven. Olin aiemmin käynyt tutustumassa palveluihin myös neuroyhdistyksen tilaisuudessa. Kun otin yhteyttä, he valitsivat juuri Ellan tilanteeseen sopivimman fysioterapeutin. Kokenut Malla Björn oli ehdottomasti huippu osaaja hommaan.

Asiakkuuden alussa Ellan ryhti oli heikko ja tyttö varoi niskan liikkeitä. Selväkivut ja päänahan arkuus olivat haastavia. Äiti ei koskaan saanut harjata Ellan hiljalleen leikkauksen jälkeen kasvavia hiuksia, tai edes pörröttää päätä. Ekaluokan Ella pääsi aloittamaan noin kuukautta myöhemmin kuin muut, mutta käsiala oli muuttunut varsin huteraksi. Kaularangan liikkuvuus oli molempiin suuntiin kierroissa ja sivutaivutuksissa 30 asteen kieppeillä.

Malla osasi ottaa Ellan alusta saakka hyvin vastaan, sekä lapsena, persoonana että haastavana asiakkaana.  Matkan varrella saimme myös käytännön vinkkejä runsaasti. Jumppapallon hankinta, repun olkainten säätö ja arven alueen käsittelyn opettaminen äidille ovat niitä pieniä mutta suuria asioita arjessa.

Noin kolmen kuukauden asiakkuuden lopussa Ellan kaularangan liikkuvuus parani huimaan 40-45 asteeseen, ryhti parani, kunto kasvoi, selkäkivut lähtivät lähes täysin ja mikä ihaninta… äiti saa jo toisinaan harjata Ellan hiukset! ❤

Kun lähdimme (toistaiseksi) viimeistä kertaa fysioterapiasta pois, Ella pysähtyi ulko-ovella ja kyynel vierähti hänen poskellensa. Niin valtavan paljon tyttö tykkäsi fysioterapiassa käydä!

Tulevaisuutta Ellan sairauden suhteen emme pysty ennustamaan, mutta se on varmaa, että tarvittaessa jatkossakin käytämme Easymoven palveluita.

 

Kirjoittaja on Ella-asiakkaan äiti, Tiina Hurme. Molemmat ovat Easymoven asiakkaita.

 

”Kun en voinut pelata enää sählyä, niin sitten fysioterapia oli mun tosi kiva harrastus. Nyt mä pystyn aloittamaan taas sählyn pelaamisen.”

-Ella